• 不管是晴天、陰天、雨天,能見到你的一天,就是晴朗的一天!
    不管是昨天、今天、明天~
    让快乐与你紧紧拥抱,让烦恼低头悄悄走掉,
    让健康吉祥对你关照,让幸福永远对你微笑!

页面

Kuih Ketayap

一种富有马来风味的糕点。
Kuih ketayap 是圆柱状,里面装满了用椰糖煮的碎椰子肉,环绕绿色煎饼皮肤,带有班兰叶的香味 
  Bahan-bahan: untuk batter : 
125g tepung gandum, 1 biji telur,1 cams air pandan pekat + air sejuk 220ml dan sedikit garam 

  untuk inti

220g kelapa parut, 120g gula melaka, 1 camb air sejuk, 50g tepung kanji + 1 camt air, sedikit garam, 3 helai daun pandan, 1 camb minyak untuk menggoreng

  Cara Membuatnya:-

  1. Sediakan batter. Ayak tepung gandum dan garam ke dalam mangkuk adunan. Buat lubang di tengah dan masukkan sebiji telur dan 1/2 daripada cecair. Bancuh campuran hingga rata.
  2. Pukul batter selama kira-kira 10 minit, kemudian campur baki cecair itu dan kacau hingga sebati. Tuang batter ke dalam jag.
  3. Sediakan intinya. Cairkan gula melaka dan gula ke dalam air. Masukkan kelapa, daun pandan yang bersimpul dan sedikit garam dan masak beberapa minit.
  4. Apabila adunan hampir kering, campurkan tepung kanji yang telah dibancuh.
  5. Masukkannya ke dalam pinggan dan sejukkan.
  6. Sediakan kuih. Panaskan kuali kecil dan sapukan dengan daun pandan yang bersimpul dan bercelup minyak.
  7. Curahkan batter ke dalam kuali, untuk membuat penkek nipis. Biarkan masak hingga kekuningan di sebelah bawahnya.
  8. Kikis tepinya dan angkat penkek kemudian bubuh di atas papan canai.
  9. Masukkan 1 camt inti ke dalamnya dan gulung dengan kemas.

食谱来自中学时代的一位马来老师

没有评论:

发表评论